Kézi patika

Az annavölgyi rendelőben kézi patika üzemel. A kézi patika rendelési időben működik. Gyógyszereiket előző nap telefonon megrendelhetik.

Néhány jó tanács az otthoni gyógyszertartáshoz

Házipatikának nevezzük a lakosság által saját háztartásában tartott gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök és kötszerek összességét. Egy jól összeállított és megfelelően karbantartott házipatika, különösen ha kisbaba van otthon, nagy segítség. Ha az elsősegélydobozról vagy a házipatikáról van szó, a felszereltség és a rendszeres karbantartás kulcsfontosságú, ahogy az is, hogy a csomag álljon készen és lehetőleg legyen elérhető helyen, amikor kisebb-nagyobb baleset éri a család bármely tagját, és mondjuk egy vérző seb miatt azonnal ragtapaszra van szükség. Vészhelyzetben fontos lehet, hogy minden kéznél van, éjszaka pedig nem kell ügyeletes gyógyszertár után kutatni a városban.

Fontos lépés a házipatika készletének összeállításakor a háziorvossal és a család gyógyszerészével konzultálni az esetleges polipragmáziagyógyszeres interakció, nem várt mellékhatások elkerülése céljából. A gyógyszerek többségét orvosi rendelvényre (receptre) adják ki gyógyszertárban, kórházban, orvosi rendelőben. Az orvos utasításainak betartásával kell alkalmazni. Az utasítások figyelmen kívül hagyása, vagy adagolásuk önkényes megváltoztatása nem csak az egészséget, de az életet is veszélyeztető mellékhatásokat, szélsőséges esetben gyógyszermérgezést okozhat. Különleges áru a gyógyszer, a felületesség kizárt az élet megmentéséhez szükséges, az egészség fenntartásához alkalmazott gyógyszerekkel kapcsolatban.

“Dosis sola facit venenum” (Bizonyos adagban minden gyógyszer méreg)

Paracelsus 1538